【細味‧港地】大帽山 – 屬於我們的風景(BB-初級難度)

老編細個既時候,同好多香港人一樣,覺得香港除咗個太平山頂就無咩風景好睇,一心只係想向外闖,試過仲白痴到見到旅遊景點放張雲海相出嚟,就以為上到個山一定見到雲海⋯⋯結果當然雲海同陳雲海都見唔到啦~

直至近幾年興起本地旅遊,老編才驚覺,湖光山色甚至雲海銀河並非外國才有,只要有心,香港很多地方都可以看到不輸外國的景色。最重要係:好 · 易 ‧ 到!

今次老編就同大家行一個BB級難度但有世界級風景既山:大帽山。貴為香港最高的山峰,有成957米咁高,點會係BB級難度呀?上大帽山其實有好多路線,但老編揀咗最簡單的,先搭巴士上一半,咁咪易行好多囉!事不宜遲,去相!

於荃灣西鐵站乘搭51號巴士,於「郊野公園」下車,下車後往左手邊走。

不用五分鐘便會見到「大帽山效野公園」的木牌,向山上走便是了。

上山不久便會到達一片空地,有一間石屋,之前是蓮姐經營的小食亭,現在已搬到新址了。

蓮姐搬進了新設的大帽山郊野公園遊客中心,位置絕不開揚,相信她的生意亦會打折扣,有心支持蓮姐的朋友,不妨多走兩步,入內示持她。

之後便是沿著車路一直上。

沿途也見一些廢屋,很適合拍些文青照。

老編到訪是去年3月,樹木有紅有綠,很有活力的感覺。有時未必一定要紅葉才好看的。

相信因為風大,山上沒有太大的樹木,所以一片開揚,令人心曠神怡。

腳下便是香港各區景色,有人在此架起帳幕,真寫意。

青馬大青馬大橋也看得清楚。

這兒也種有芒草,相信在適合的季節可以看到金黃一片。

到了這裏一是往右行,往鉛礦坳方向下山,或是原路折返,老編就選擇了原路折返,輕輕鬆鬆完成旅程。

據說大帽山又名白果山,因為海拔高,又無遮擋,很多人會來看日出日落、雲海銀河,但卻因天氣變幻莫測隨時想嗰樣無嗰樣,最近仲多咗啲唔係咁靚既風景添。但其實影相同做人一樣,做好準備,準備既項目除了睇天氣還包括一顆平常心,影到固然好,影唔到都無蝕到,咁就會開心啲。始終相信好景雖不會每日常在,但總有等到既一日!堅持,就有希望架喇!

交通
荃灣西鐵站51號巴士(有心理準備班次較疏,雖有九巴app,但有時盡信app不如無app,因為佢話嚟又唔嚟。)

所需時間
約4小時(包來回及拍照)

難度
由於全程走馬路,而且攀升斜度不高,老編在不知不覺已經去到最高處,實在不需要太多的技巧,反而是體力要求較多,但相信一般行山新手也可以應付。不過雖然容易,但都係嗰句,凡事量力而為,有唔舒服就要休息,切勿逞強呀!

其他香港行山路線

tungmui拷貝
【東梅古道】捉緊當下每個微細的小確幸

yt-new拷貝

【細味‧港景】元荃古道—從荃灣到深井,尋找陶淵明的悠然南山

tsuenwanwest1拷貝

【細味‧港景】荃灣西至深井—向着夕陽奔跑吧!

分類:行山/郊遊, 香港, 輕鬆行山(3小時以內)標籤:, ,

gogogo18

從小覺得自己該存在魔幻國度, 一不小心誤墮紅塵, 有去無還, 只好浪蕩世間, 尋找人生背後的秘密.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s