【細味‧港地】青衣公園—10分鐘睇紅葉

最近邊度最多人?當然唔係旺角啦!除咗超市同Donki之外,有紅葉既地方相信就係最多人既地方喇。不過一啲熱門既紅葉景點如元朗楓香林或流水響都山長水又遠,想輕輕鬆鬆打下卡有無啲好方法?當然有啦,10分鐘可以由地鐵站行到去打卡,係唔係最實惠既呃like之選呢?

老編講緊既就係青衣公園喇。其實喺青衣地鐵去青衣公園,網上有人話B出口,有人話C出口。其實兩個出口都得,不過老編就覺得B舒服啲,而且亦都係官方路線。

地鐵站內有大大隻字指示,但一入咗青衣城就無指示架喇。

一路直行,3分鐘左右會到一個分叉位,轉右繼續行。

雖然好似兜返回頭路,但其實唔係,只要堅持繼續行落去,就會見到出路!

見到天橋,過馬路行落去就係喇!係唔係好快到呢?

基本上行到大閘已經見到紅色樹,問都唔駛問。

其實青衣公園最出名呢段「紅葉林」笨唔係楓香林嘅楓葉,而係名為落羽松既杉樹,所以如果真係抱住「好似去咗加拿大睇紅葉」咁既心情過嚟,就會有啲落差。欣賞紅葉如果為咗佢似「日本紅葉」或「加拿大紅葉」會唔會幾無謂呢?畢竟,呢度係香港呀~

而且近睇,落羽松有另一種美態架!

除咗呢個水池,青衣公園仲有兩個小水池,都好呃likable。

如果真係好想睇紅楓葉,就唔好堆喺池邊,行多兩步,走上小丘,嗰度有幾株楓葉,又有另一種風情架。

青衣公園

需時

1小時

難度

0星(1星最易,5星最難)

交通

青衣地鐵站B出口步行10分鐘

感想

以方便程度,青衣公園是觀紅葉的首選。但卻由於太近市區,在拍攝時往往有屋邨為照片加料,每一刻都在提醒你這兒是市中心,別以為去了外國。不過,如何在縫隙中尋找美好,相信已經成為香港人的「新常態」。願你也能享受這小小的樂趣!亦希望有關當局可以考慮把相同品種的樹木聚在一起種植(首推白色或粉紅色的宮粉羊蹄甲),簡單又能搏大眾歡心⋯⋯香港人其實好易tum的。

分類:15分鐘快閃系列, 行山/郊遊, 香港

gogogo18

從小覺得自己該存在魔幻國度, 一不小心誤墮紅塵, 有去無還, 只好浪蕩世間, 尋找人生背後的秘密.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s