唔知由幾時開始,「隱世」呢個詞就係介紹食買玩的萬能key,無論是中環銅鑼灣屯門上水,總有數之不盡的「隱世」地方供人發掘(老編都寫唔少)。不過相信最隱世既地方,一定係某啲商業甚至住宅發展內的「公共空間」。呢啲公共空間通常都設計得幾靚,但又隱藏在你估佢唔到既地方,好似好想你行過路過錯過咗佢咁。今次介紹呢個,就係喺紅磡碼頭一上岸見到既地方:嘉里酒店公共空間。

這個兩層高的公共乍看真的不知它的用途如何,除了樓下的Starbucks都不知是否閒人可進。老編無意之中遇到,就八八卦的搭扶手電梯上去,發現樓上是兩層高的公共空間。

Level 1是一個有少量戶外草地,也有一些戶外用餐的空間,草地還要180度對正維港,景色一流。

餐廳的設計也頗特別,木條子裝飾排出流線弧型的屋簷,甚至北歐風情。

在這兒用餐,近有草地,遠有維港景色,還不chill爆?

沿樓梯上去是另一個休閒空間。

這兒種植了很多植物,差點忘了自己身處市區。

在綠色植物中眺望北角一帶的維港景色,令人心曠神怡。

休閑空間的另一邊就是嘉里酒店。點解佢地咁好整個公共空間俾公眾使用?其實由於土地問題,當有物業要發展,想佔用更多土地或要更多地積比率時,政府就會在地契內加入相關條款,要求發展商撥出一定比例的公共空間開放予公眾使用。所以我們是理直氣壯的使用這些土地的,有空就多來Chill吓喇!

嘉里酒店公共空間

交通:

  1. 乘船由中環或北角可以到紅磡碼頭,一上岸就見到
  2. 3B、7B、85X、268B等巴士到紅鸞道巴士總站

霍米園 — 隱世的日落打卡點
兵頭花園 — 中環十分鐘走上香港最古老的公園